Bredvik, Växjö

Bredviks by

Förebilden för Bredviks by är ”den svenska trästaden” men vi vill nog gärna lägga till ”den svenska trädgårdsstaden”, denna traditionella boendeform där man väver ihop stadens kvaliteter med omgivande natur, så att en väv av ”natur och struktur” samverkar till, kanske den finaste och skönaste boendeform, med alla ”mjuka” boendevärden i samma väv:

Kvarteret, den enhet som ger trygghet för alla generationer, liten nog så att alla boende kan lära känna varandra

Gatan, som INTE avskiljer utan förbinder (förenar?) de olika kvarteren och öppnar upp för en större gemenskap utöver det egna kvarteret. En gata är det offentliga rum som tillåter det egna
”reviret” att utökas, inte minst för barn som just har vuxit ur sitt eget.

Naturen, in på knuten får stå för det ”äventyrliga” i tillvaron, här kan barn som vuxna gå på upptäcktsfärd, eller bara sträcka ut sin picnicfilt i en glänta efter en givande bärplockning. Sommar som vinter, höst som vår, alla årstidernas växlingar att uppleva och njuta av.

Så vill vi tolka visionen för Bredviks by och här finner vi samsyn och samklang med vår vision för vårt kvarter.

Visionen om ”Det Goda Livet”

Husen

Husen har ett modernt uttryck med träfasader i rött, svart samt ljuslaserat trä. Sadeltak i plåt som ansluter till fasadernas färgsättning förstärker det stilrena utseendet. Alla husen är gatuhus och har på traditionellt sätt entré från gatan och får uteplatser och trädgårdar i kvarterets lummiga inre. De fem längorna skapar en stark enhet kring det inre rummet. Varje länga har getts en egen identitet med val av olika färgsättning. Utgångspunkten är svensk trähustradition utifrån vår tids tolkning.

5 r o k fördelas på 114 kvm där varje yta är välutnyttjad. Bottenvåningen är rymlig och har bra kontakt med både trädgårds- och gatusidan. Fönsterpartierna är generösa i varierande storlekar. Köket är rymligt och har plats för många olika sysslor som hör hemmet till såsom matlagning, läxläsning etc. Det har nära kontakt med entrén och den halvprivata förgårdsmarken mot gatan med matplats vid fönstret. En halvöppen planlösning innebär att köket även är öppet mot vardagsrummet.


Från entréhallen finns tillgång till en stor tvättstuga. Övervåningen har 4 sovrum med möjlighet att göra om ett sovrum till allrum. Vi vill skapa yteffektiva bostäder med flexibilitet i utformningen där exempelvis väggar och garderober ska vara möjliga att flytta på alternativ addera.
Gott inneklimat och vackra ytskikt och detaljlösningar uppnås med ett byggsystem i trä vilket ger interiören en tålighet och långsiktighet utöver det vanliga.
Uteplatsen mot trädgården, husets mer privata sida, är generös och rymmer många till grillpartyt. Att laga mat, äta och umgås ute är ett härligt sätt att ta tillvara sommaren.

Kortfakta:

  • Plats: Bredvik, Växjö
  • Projektdatum: Mars 2021
  • Kontraktsform: Markanvisningstävling